top of page

TOČAK ŽIVOTA U DOBA KORONE

Crtate li ponekad točak života? Znate onaj test koji vam pokazuje kojom oblasti života treba da se više bavite, kako bi se zaista video točak i zavrteo u pravcu boljeg života? Radeći na tom točku ovih dana, a uzimajući u obzir trenutne okolnosti u koje nas je stavio ovaj korona virus, shvatila sam da ne stojimo uopšte tako loše.

Kada sa prijateljima pričam o životu u uslovima koje nam je postavio korona virus, često kažem da svet posle ovoga neće biti isti. Pritom, da budem jasna na samom početku, uopšte nisam apokaliptična. Niko od nas ne zna kakve će posledice biti, koliko dugo će sve ovo trajati, pa čak i najbolji među zvezdoznalcima se ne usuđuju da daju ikakve prognoze. Neki naslućuju katastrofe, a drugi ih uveravaju da se iz ovoga mora izroditi nešto dobro. Znam, mnogi će sada reći da ne treba misliti o budućnosti, da sve resurse treba iskoristiti i izboriti se sa svim ovim sada i ovde, pokazati solidarnost u ovoj zajedničkoj bici i usredsrediti se na sadašnjost.

Milioni ljudi su bukvalno preko noći promenili svoje navike i počeli da usvajaju nove rutine, na koje su prisiljeni zbog straha za svoje i zdravlje drugih. Sve to što nam se u prethodnom periodu života činilo važnim, sad je dovedeno u pitanje ili se potpuno obezvredilo. Neke plaši šta će nam sutra doneti, a neki s nestrpljenjem iščekuju promene, jer su već u toj budućnosti, a vreme u kom su živeli do sada im se činilo neusklađenim sa svim onim čime, kao društvo, tehnološki raspolažemo.

Da li će pandemija trajati toliko dugo, da ćemo usvojiti neka nova, možda i bolja ponašanja – videćemo. Razmišljajući o svemu tome i uzimajući u obzir dešavanja kojima svedočimo, izdvojila sam oblasti za koje mislim da bi virus mogao imati pozitivan uticaj:
I „ZDRAVLJE JE NAJVAŽNIJE“

  1. Hrana kao lek

Ovu frazu smo svi bili skloni da koristimo kada nas pogodi vest o nečijoj smrti ili teškoj bolesti. Samo u tim trenucima isticali smo značaj zdravlja, a onda smo nošeni svakodnevicom nastavljali da se nerviramo zbog gluposti, pušimo, jedemo sve i svašta, bez imalo fizičke aktivnosti. Sada je došao trenutak da konačno počnemo da živimo ovu frazu. Ne mislim, pritom, da će Srbija pasti na začelje po broju pušača na svetu zbog promene odnosa prema zdravlju. Ali da će svesnije pristupati ovoj temi, u to sam uverena. Tokom prethodnih dana sam razmenila više recepata sa mamom i prijateljicama, nego tokom celog svog dosadašnjeg života. Nije da nemam internet da ih pronađem, već mi se same hvale da su spremile bogovsku klopu i da su uživale u krugu porodice. Zašto onda taj „višak vremena“ i ubuduće ne koristiti za kuvanje i zdraviju ishranu? Umesto da jedemo po restoranima brze hrane ili konzumiramo onu hranu pripremljenu za mikrotalasnu, zašto se ne bismo vratili dobroj staroj domaćoj trpezi? Navikli ste se na dostavu ovih dana? Pa, čak i da je tako, sigurna sam da ste vodili računa o onome što ste naručivali.

2. Vežbanje

Instagram je ovih dana preplavljen fotkama na kojima se vidi izgled pre i posle karantina, pa su neki ozbiljno shvatili vežbanje u kućnim uslovima. Premeštali su nameštaj, očistili neke delove stana gde nikad ranije nisu privirili, igrali se sa decom… Neki su, čak, počeli da vežbaju jogu sa svojim kolegama uživo, svako iz svog doma. Mnoštvo aplikacija nam nudi vežbe za svaki deo tela, bez odlaska u teretanu. Znam, postoje oni kojima je potreban taj osećaj zajedništva, ali ako sada uvedete ovu naviku, kasnije možete nastaviti da vežbate i u grupi u teretani. Počnite!

3. Ne zovi, mama, doktora

Iako nismo najponosniji na naš zdravstveni sistem, lekarima i medicinskom osoblju aplaudiramo svako veče i zahvaljujemo im na taj način za svu njihovu požrtvovanost u ovom trenutku. Čitava ova situacija je dovela do toga da ne moramo za svaku sitnicu ići kod lekara, da recepte možemo produžavati elektronski, a da bi se isporuka istih mogla organizovati dostavom na kućnu adresu. Nadam se da će izgovori poput onih da stariji građani ne pripadaju digitalnoj generaciji i da će za njih i dalje biti udobnije da sede i ćaskaju po domovima zdravlja (jer bar nađu slušaoca), ostati samo pokušaj zaustavljanja reforme. Sada smo svi videli da može drugačije i efikasnije, a i solidarnije, kada je saradnja starih i volontera u pitanju.

II PORODICA NA PRVOM MESTU

1. U gužvi sam

Koliko ste puta čuli ovu rečenicu tokom prethodnih godina? I, uz nju, onu neizostavnu – Ništa ne stižem? Čitav taj vrtlog u kom smo se nalazili, dovodio je do toga da se izvinjavamo, jer nismo dovoljno posvećeni partneru, deci, roditeljima. Nametali smo sebi osećaj krivice, gušeći se u obavezama, jer nam je dan kratak da pozavršavamo sve započeto. A kako vam izgledaju ovi dani? Zivkate li roditelje da proverite da li imaju sve što im treba (naročito a