top of page

Slavimo žene ili Slavimo, žene!


Jeste li već kupili poklone povodom današnjeg praznika? I čime se rukovodite prilikom izbora poklona, generalno? Šta sve uzimate u obzir, pored povoda?


Kada sam prvi put na poklon dobila bocu šampanjca Veuve Clicquot bila sam uverena da je to kliše - žene vole šampanjac. Bila sam vrlo iznenađena kada mi je rečeno da je to zbog inspiracije I entuzijazma kojim delujem na ljude oko sebe. Kakve veze ima šampanjac s tim? Pravo je pitanje, kakve veze Veuve Clicquot ima s tim?


La Grande Dame naziv je jednog od najboljih šampanjaca na svetu, koji proizvodi vinarija Veuve Clicquot. A ta Velika Dama je Barbara Nikol Ponsardin, koja se udala za gospodina Kliko I nakon 6 godina braka,1805. godine postala je udovica (franc. veuve). U svojoj 27-oj godini udovica Kliko ne samo što je preuzela biznis svog muža, već je izvela revoluciju u dotadašnjoj proizvodnji šampanjca I stvorila svetski poznati brend. Smatra se da je to najstariji očuvani šampanjac na svetu, a kao dokaz se iznosi podatak da su ronioci 2012. godine na dnu Baltičkog mora pronašli olupinu broda, u kom su ostali sanduci netaknutih boca šampanjca, jer su pritisak I temperatura bili savršeni.


E, sad, možete li da zamislite sa čime je sve bila prinuđena da se nosi ova žena u prvoj polovini 19. veka, kada je bilo nepristojno da žene putuju same, a kamoli da se govorilo o pravu glasa ili o jednakom učestvovanju u poslovima sa muškarcima? Koliko hrabrosti, mudrosti, drskosti I snage je trebalo? A ova Grande Dame je uspela da se nametne kao prva poslovna žena. I upravo u njenu čast, već dugi niz godina, u svetu se uručuje nagrada najuspešnijim poslovnim ženama - Veuve Clicquot Business Woman Award.


Jasno je vama odavno da pokloni nose određene poruke i sigurna sam da želite da te poruke budu što očiglednije. Međutim, kada poklanjate, vodite računa o skrivenim značenjima i obavezno se detaljno informišite o svemu. U ovom slučaju, skrivena poruka je bila afirmativna i efekat je postignut. A šta ako iz najbolje namere izazovemo potpuno drugačiji efekat? Razna scenarija su moguća, a sigurna sam da niko od vas ne želi doći u takvu situaciju.


Drage dame, budite smele! I zahvalite francuskoj udovici! I nazdravite!


27 views0 comments