top of page

O prvom utisku...

Skoro sam bila kod jednog notara, po preporuci. Kancelarija je mala, moderna i odmah sam se osetila udobno. Bila sam zadovoljna što nisam dugo čekala na red.


Po ulasku, zauzela sam svoje mesto na stolici prekoputa gospođe sa ljubičastom bojom kose. Ljubazno je preuzela svog novog klijenta i sa osmehom mi se obratila. Njeni prstići počeli da igraju po tastaturi velikom brzinom. Zvuk tog kuckanja je bio muzika za moje uši, jer sam žurila i to mi je bio pokazatelj da ću posao, zbog kog sam došla, obaviti veoma brzo. A onda sam spazila te prstiće, na kojima su nokti pojedeni sve do živca. Uh! Brzo sam skrenula pogled. Kada me zamolila da se potpišem i rekla da smo gotove, samo da još uradi overu, bila sam oduševljena. Ustala je da uzme pečat sa nekog od susednih stolova, a ja sam doslovno ostala bez reči. Ne, nije me prenerazila njena efikasnost, već njen dres kod na poslu, u notarskoj kancelariji. Žena je nosila crni šorts, ne bermude, nego kratki šorts na kratke čizme sa visokom platformom. Zamišljate li scenu?


Znam, skloni ste tome da kažete kako treba da istaknem da sam bila ispoštovana kao klijent i da je gospođa svoj posao obavila profesionalno. Da, posao zbog koga sam došla sam brzo završila, ali utisak sa kojim sam otišla se mnogo razlikovao od onog kada sam ušla u tu kancelariju.


Da li Vam je tokom Vašeg formalnog obrazovanja iko ikada govorio o važnosti prvog utiska i stila oblačenja? Meni nije, a na osnovu viđenog, ni ova gospođa nije svesna značaja koji odeća ostavlja u poslovnom svetu. A nije ni jedina. Niko joj nikad nije rekao. Možda iz pristojnosti da je ne uvredi, a možda jer ni sami ne znaju.


Kada je dres kod propisan, onda možete da sledite pravila i sve je mnogo jednostavnije. A šta ćemo ako ništa nije definisano i niko Vam ne skreće pažnju? Nepisano pravilo kaže da je najbolje oblačiti se u skladu sa onim koji posao želite da radite, a dodala bih da stil prilagodite situaciji i poslu koji radite. Želite da ostavite utisak kompletne i profesionalne osobe, zar ne? I to ne samo na klijente, već i na kolege i šefa.


Bila sam u dilemi da li da joj ponudim svoje usluge, a sebi sam obećala da ću opet doći baš u tu kancelariju, da se uverim da nisam možda ipak sve izmislila. Možda je gospođa pravo iz kafane stigla na posao, a inače poštuje pravila oblačenja i ne odstupa mnogo od kolega iz kancelarije?!


Imate li i Vi dileme kada je oblačenje za posao u pitanju? Šta Vas najviše muči? I nosite li šorts na svom poslu? Pišite mi u komentarima.