top of page

Kako nosite kišobran?

Današnja tema se sama nametnula. Šetajući po ovom kišnom danu, nekoliko puta sam se sudarila sa kišobranima drugih ljudi. A onda, kada je kiša stala, ulica je postala pravo bojno polje. U svakom smislu te reči. Neprijatno, zar ne?

Naravno, nismo Englezi i naša klima je drugačija, ali zar ne biste voleli da Vam je komforno i u Londonu, Briselu i drugim gradovima, gde ume da sipi satima, pa i danima? I da se, u ovakvim svakodnevnim situacijama, ne pitate šta treba, već činite ono što i milioni ostalih prolaznika?

Šta kaže bonton - kako se koristi kišobran?

Najpre treba voditi računa o izboru kišobrana. Najvažnije je da kišobran pokriva opseg kojim koračate. Ukoliko je premali (obično su to oni sklopivi, koji se mogu nositi u torbi), može Vam se dogoditi da se namočite prilikom većih padavina. A tu je i pitanje dezena... Dezen je potrebno prilagoditi situaciji u kojoj kišobran koristite. Ukoliko je reč o zvaničnom događaju i dočeku delegacije, izbegavajte kišobrane sa logotipima.


Kada sklopite kišobran, umesto da ga nosite kao oružje, držite ga uz nogu. Tako nećete nikoga povrediti, a omogućavate da višak vode iscuri.

U zatvorenim prostorijama, uvek odložite kišobran na mesto koje je određeno za njih ili u za to namenjene držače. Ukoliko iste ne primetite, pitajte domaćina gde da odložite kišobran ili ga ostavite da visi na vešalici.

Ono što je kod nas odomaćeno ponašanje i što možete videti na svakom koraku je sušenje otvorenih kišobrana na keramičkim površinama, kod kuće, u kafićima, kancelarijama, na aerodromu... Ovo, ne samo što nije po bontonu, već se ne radi i iz praktičnih razloga. Naime, kada je kišobran otvoren i suši se na taj način, tkanina od koje je sačinjen gubi svoju elastičnost i samim tim joj se smanjuje rok trajanja.

Kako Vi nosite kišobran?


13 views0 comments